Na ciasto potrzebujemy
250g mąki pszennej
125 ml mleka
40g tłuszczu masła lub margaryny
1 żółtko
20g drożdży
1 łyżeczka cukru
około 1/2 łyżeczki soli
1 białko z jajka do pomalowania
tłuszcz do wysmarowania formy
Ja mleko,cukier, margarynę podgrzewam potem studzę aż letnie, wkruszam
drożdże. Wylewam na mąkę, plus rozbełtane żółtko, zagniatam. Przykryte
ścierką rośnie. Potem rowałkowuję na płat i wycinam nożem paski ok.1 cm
szerokości, nie turlam wałeczków. Opleciona miska stała jeszcze z 10 minut do napuszenia. Posmarowałam
białkiem. Piekłam około 20 minut siedząc praktycznie w piekarniku i
lukając coby nie opiekło się za mocno. Obracałam ,kładłam papier na
wierzch. Rączkę oddzielnie upiekłam i przymocowałam na wykałaczki.
https://www.youtube.com/watch?v=gvQ-P4SnHnU
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz