Ślimaczki bez jajek, bez mleka zwierzęcego ale za to z dynią i mlekiem
kokosowym . Puszyste, pachnące cynamonem i u mnie dodatkowo piernikiem,
mega smaczne i pozytywnie zakręcone
MLEKO KOKOSOWE
1dnia : 100 g wiórek kokosowych zalewam 2 szklankami zimnej wody, mieszam i zostawiam na szafce na noc.
2 dnia: podgrzewam wiórki aby były gorące ale NIE zagotowuję.
Blenderuję na paćkę. Odciskam przez gazę mleczko i używam do czego dusza
zapragnie. Wiórki też można wykorzystać do ciasta? do muffinek?
Pomysł od Ewy tylko ciut proporcje inne.
Ślimaczki cynamonowo-piernikowe
450 g mąki
80 g cukru
25 g drożdży
3/4 szkl. mleka kokosowego
3/4 szkl. puree z dyni
7 łyżek oleju roślinnego
szczypta soli
Nadzienie
olej roślinny
cukier
cynamon plus u mnie trochę przyprawy do piernika
Z podanych składników zagnieść zwarte ciasto, mało mąki pójdzie do
podsypania. Odstawić aż widocznie podwoi objętość. Gdy urośnie
przegnieść jeszcze raz. Rozwałakować na omąconej szafce na
prostokąt,posmarować olejem,posypać cukrem i cynamonem. Zwinąć roladę.
Pokroić na plastry około 1,5-2 cm. Kłaść na blachę wyłożoną papierem do
pieczenia. Przykryć na 10-15 minut. Piec w 180 stopniach około 20 minut
aż będą złote. Smacznego
źródło :
https://babywkuchni.com.pl/weganskie-cynamonki-dyniowe/…
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz