środa, 3 kwietnia 2019

Ciasto makowe Doroty

Ciasto;
200 g cukru
200 gr.margaryny lub masła
1 szczypta soli
1 cukier waniliowy
1 jajko
375 gr mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa makowa:
800 ml mleka
2 budynie waniliowe
200 gr suchego maku(mak cały)
150 g cukru
Ze składników,ugnieść ciasto.
3/4 ciasta wyłożyć dno w tortownicy przeciągnąć krawędź do około 3 cm

Masa makowa;
Budyń ,cukier i mak mieszać powoli w zimnym mleku i doprowadzić do zagotowania przy ciągłym mieszaniu.
Następnie ugotowaną masę odstawić na bok na ok 5 minut.
Wlać mieszaninę makową do foremki wyłożoną ciastem .

Z drugiej odstawionej wcześniej połowy ciasta ułożyc kleksy lub ukruszyc posypkę.
Piec w temperaturze 180 ° przez 45 -50 minut
PS. Myślę że z powodzeniem można dać mak zmielony jeżeli ktoś nie lubi jak mu trzeszczy w zębach.

Po upieczeniu ciasto ostudzić
Blaszka o srednicy 24 cm .
Przepis od Dorcia w kuchni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz