czwartek, 4 kwietnia 2019

Dyniowe Cynamonki Ewy

3,5 szkl. mąki
25 g drożdży świeżych lub 12 g suchych
1 jajko
80 g cukru
3/4 szkl. mleka
3/4 szkl. puree z dyni
50 g  masła
szczypta soli
 Nadzienie:
50 g roztopionego masła
cukier
cynamon lub kakao

Mleko,masło i cukier roztapiamy. Gdy ostygnie wkruszamy drożdże mieszamy i wylewamy do miski z mąką, puree, jajkiem. Zagniatamy zwarte ciasto, podsypując mąką gdy lepi się zbyt mocno.Odstawiamy przykryte ścierką aż urośnie.Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt. Całą powierzchnię prostokąta smarujemy masłem i posypujemy cukrem i cynamonem lub kakao. Zwijamy ciasto w rulon i kroimy na kawałki. Układamy dyniowe cynamonki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy na pół godziny do napuszenia.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 10-20 minut, aż się zarumienią.
źródło:
https://babywkuchni.com.pl/dyniowe-cynamonki/?fbclid=IwAR3EUhb6D9P6Lwor2oF2XV89_MpuWu5o3bvgmnsMsZUE_-S-v9nNzkHch1Q

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz