piątek, 5 kwietnia 2019

Bułeczki bez jajka, bez wyrastania błyskawiczne

20 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- 150 ml letniej wody
- 150 ml letniego mleka
- 500 g mąki pszennej
- łyżeczka soli plus u mnie siemię lniane kilka łyżek
jajko do posmarowania i ewentualnie jakieś ziarna do posypania.


1. Drożdże mieszamy z cukrem. Następnie dodajemy sól, wodę i mleko, mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę i szybko wyrabiamy ciasto.

2.Ciasto dzielimy na 6 lub więcej części, formujemy bułki (należy je mocno spłaszczyć, bo wyrastają), smarujemy jajkiem, posypujemy ziarnami i wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy przez 25 minut w 200 stopniach. Dorota radzi aby ciasto wyrabiać 5 minut, dać mu odpocząć 3 minuty i ponownie wyrabiać 5 minut.
link do autora
https://kuchnia-na-wrzosowisku.blogspot.com/…/ekspresowe-bu…

Dziewczyny które ze mną piekły
https://www.facebook.com/dorotalapacz/photos/a.641253829346484/1344316465706880/?type=3&theater
https://www.facebook.com/193769981158109/photos/pcb.330604510807988/330604320808007/?type=3&theater

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz