- 500 g mąki pszennej tortowej np. typ 450 lub 480
- 1 łyżeczka soli
- 20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży
- 1 jajko + 1 jako do posmarowania bułek
- 60 g miodu
- 60 g masła, roztopionego
- 200 g ciepłego mleka
Mąkę wymieszać z solą. Dodać rozpuszczone drożdże, wbić jedno jajko. Dodać miód i masło. Na koniec wlać ciepłe mleko i dokładnie wyrobić ciasto. Powinno być raczej gęste i elastyczne, ale wciąż delikatnie lepić się do rąk.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć szczelnie folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę lub do czasu gdy przynajmniej podwoi swoją objętość.Po wyrośnięciu zagnieść je jeszcze raz i podzielić na 16 części. Z każdej uformować w miarę równe i gładkie bułki .Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut lub do czasu, aż wyraźnie urosną.Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i szybkim ruchem naciąć – najlepiej bardzo ostrym nożem lub żyletką.Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wyrośnięte, posmarowane jajkiem i nacięte bułki włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20-30 minut, do czasu aż będą ładnie zarumienione.
tekst i przepis nie jest mój podaję źródło
http://przepisnachleb.pl/bulki-mleczne/?fbclid=IwAR1XClCIMxyxzV6Etn7-fI_NTwPAEsr-vF7DQXLBH5JHlg7ULwKSfPeJPW0
Testuję przepisy z netu, ale i wymyślam sama. Kocham to co robię, zapraszam do mojej kuchni na Podlasiu pachnącej jaśminem.
środa, 3 kwietnia 2019
Bułeczki maślane bomba
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz