Pączki z majonezem i jabłkami
200 g. mąki pszennej
220 g. gęstej śmietany 18%
40 g. majonezu
1 jajko
2 łyżki cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
pół słodkiego jabłka, startego na tarce z grubymi oczkami
Przygotowanie:
Wszystkie
składniki ciasta dokładnie mieszam - powinno powstać bardzo gęste,
klejące się ciasto. (jeśli będzie zbyt rzadkie dosyp odrobinę mąki,
jeśli za gęste- dodaj troszkę śmietany). Rozgrzewam tłuszcz w rondelku
(wlej go na wysokość co najmniej 4 cm) i za pomocą dwóch łyżeczek
wykładam do porcje ciasta. Pączki smażę po ok. 3 minuty - sprawdzałam
patyczkiem, czy są usmażone, bo dodatek jabłka powoduje, że smażą się
trochę dłużej. Usmażone wyjmuję łyżką cedzakową na talerz z papierem, do
odsączenia tłuszczu
źródło Sio-smutki Monika od kuchni
https://sio-smutki.blogspot.com/2019/02/mini-paczki-z-jabkiem.html?m=1&fbclid=IwAR1NF1eXLUudCweny4NPZ3MAw3N29UMmNC_2EdRBQc3_1naajYE1nXaQtYE
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz