poniedziałek, 25 lutego 2019

Pączki z majonezem i jabłkami

Pączki z majonezem i jabłkami






200 g. mąki pszennej
220 g. gęstej śmietany 18%
40 g. majonezu
1 jajko
2 łyżki cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
pół słodkiego jabłka, startego na tarce z grubymi oczkami
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta dokładnie mieszam - powinno powstać bardzo gęste, klejące się ciasto. (jeśli będzie zbyt rzadkie dosyp odrobinę mąki, jeśli za gęste- dodaj troszkę śmietany). Rozgrzewam tłuszcz w rondelku (wlej go na wysokość co najmniej 4 cm) i za pomocą dwóch łyżeczek wykładam do porcje ciasta. Pączki smażę po ok. 3 minuty - sprawdzałam patyczkiem, czy są usmażone, bo dodatek jabłka powoduje, że smażą się trochę dłużej. Usmażone wyjmuję łyżką cedzakową na talerz z papierem, do odsączenia tłuszczu
 źródło Sio-smutki Monika od kuchni
https://sio-smutki.blogspot.com/2019/02/mini-paczki-z-jabkiem.html?m=1&fbclid=IwAR1NF1eXLUudCweny4NPZ3MAw3N29UMmNC_2EdRBQc3_1naajYE1nXaQtYE 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz