poniedziałek, 25 lutego 2019

Mkhanfar

Mkhanfar ,marokańskie naleśniki




350 g mąki pszennej
150 g mąki krupczatki (semoliny)
1 duże jajko
30 g drożdży
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cukru
ok 680 ml ciepłej wody
szczypta soli
 Zrobić ciasto o konsystencji śmietany i napowietrzyć mikserem. Przykryć miskę i odstawić do wyrośnięcia. Smażyć na patelni na lekko złoto na niewielkiej ilości tłuszczu. Tu podane z orzechami w miodzie.

źródło Smaki Maroka
http://smakimaroka.pl/mkhanfar-berberyjskie-nalesniki-z-semolina/?fbclid=IwAR32Fk37GX14U5FBSNl1yToX3r0U-UxpZwYYHxSQHCeoBLKkFAzfVB-mlzI

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz