piątek, 1 marca 2019

Muffinki Piernikowe

* 2 szklanki mąki pszennej
* 1/2 szklanki cukru
* 2 jajka
* 1 szklanka mleka
* 1/2 szklanki oleju
* 1 łyżka kakao
* 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka cynamonu
* 1 p. przyprawy do piernika
* 3 łyżki rodzynek
* 1 jabłko
* 3 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich

Wykonanie:
Do miski wbić jajka, utrzeć je z cukrem przy pomocy miksera. Do masy jajecznej dodać przesianą przez sitko mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę do piernika. Dolać mleko i olej. Wszystko wymieszać mikserem. Dodać rodzynki, migdały, starte na tarce o grubych oczkach jabłko i drobno posiekane orzechy, wymieszać łyżką. Formę do babeczek wyłożyć papilotkami. Wlewać do nich ciasta na 2/3 wysokości papilotek. Piekarnik nagrzać do 180'C. Wstawić formę z muffinkami i piec je około 30-35 minut.zródło w linku

 http://www.zrobtosmacznie.pl/2016/11/swiateczne-muffiny-piernikowe.html?m=1&fbclid=IwAR15keX3NwpRWDRzx5X0b9Zn-usofhJAEk12cOLR4-HgSR_SH5RNrmJgTVk

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz